U bevindt zich hier:
Home  >  Actueel  >  Jaarcongres

Skip Navigation Linkslimburg happening 2017

                                                                                                   

Limburg Happening

EXPIRED

 Limburg Happening 2017

De robots zijn er, shake hands!

You can't beat them, so join them​

Maarten Steinbuch.jpg

We zijn wereldkampioen met onze voetbalrobots, en we zijn als Nederland nummer 1 wereldwijd in hightech machines, en een living lab voor slimme en elektrische auto's. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld, en kunnen operaties doen die niemand anders nog kan. De technologische ontwikkelingen gaan zeer snel, en nieuwe mogelijkheden doen hun intrede. Robots vinden we al veel in de industrie en komen ook in de agro/food en zorg sector steeds meer voor.  De automotive sector zal de komende 5 jaar meer innovaties invoeren dan in de laatste 50 jaar: auto's worden heel erg slim en 100% schoon. De transitie naar duurzame mobiliteit komt op hetzelfde moment als de transitie naar de auto als robot: (bijna) autonoom, en eventueel shared. Hoe snel gaat dit nu, en waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch (1960) is Universiteitshoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering.

 Breakout sessies

Breakout sessie 1: arbeidsmarkt

MarkMenting.jpgMark Menting

Haal jij straks je robotbewijs?

Mensen en robots werken in steeds meer fabrieken zij aan zij. Soms krijgen ze liefdevol een naam, maar het leidt ook tot spanningen. Bijvoorbeeld doordat werknemers niet weten hoe ze met hun blikken collega's om moeten gaan. Vaak wordt in de top van een bedrijf bedacht dat er robots moeten komen, bijvoorbeeld om geld te besparen. De mensen van de werkvloer moeten ermee werken. Daar wordt regelmatig achterdochtig naar de introductie van robots gekeken. Ook zijn er veel vragen. Hoe moeten ze de robots bedienen, wat kunnen ze wel en wat beter niet doen? Smart Robotics heeft een opleiding opgezet waarbij werknemers in drie dagen leren hoe zij om moeten gaan met industriële robots.

Mark Menting heeft in 2015 samen met zijn compagnon het bedrijf Smart Robotics, hét uitzendbureau voor robots, opgericht. In 2017 starten zij met een robotacademie.

Breakout sessie 2: mens-robot samenwerking

Michiel de Looze.jpgMichiel de Looze

'Een ultieme vorm van mens-robot samenwerking is het exoskelet'
Robotisering en digitalisering van arbeid voltrekt zich in een snel tempo, maar op veel werkplekken in bijvoorbeeld de industrie, de logistiek of bouw is volledige automatisering niet mogelijk. Daar ontstaat vaak een 'hybride' situatie waar mensen en robots samenwerken. Een ultieme vorm van mens-robot samenwerking is het exoskelet: een door de mens aangedreven robotsysteem dat nu nog als een soort harnas om het lichaam gedragen wordt maar in de toekomst als pak gedragen gaat worden. Met een exoskelet blijft de menselijke flexibiliteit behouden en wordt de mens tegelijkertijd fysiek ondersteund bij allerlei vormen van zwaar werk. Wat zijn typische werkprocessen waarbij een exoskelet of exosuit uitkomst kan bieden en hoever zijn de exoskeletten nog verwijderd van grootschalige toepassing in de praktijk?

De focus van het werk van Michiel de Looze ligt op de toepassing van nieuwe technologie, bijvoorbeeld wearable robots, cobots en cognitieve support systemen in arbeidssituaties en de impact op fysieke, cognitieve en psychosociale arbeidsbelasting. Zijn onderzoek geeft inzicht in de effecten van technologie op de mens en zijn presteren en geeft gerichte input voor (re)design. Michiel is actief in nationale en internationale onderzoek- en innovatieprogramma's, bijvoorbeeld in i-Botics, waar de mens-robot interactie centraal staat.

Breakout sessie 3: inspiration

ruud_van_der_burg_2.pngRuud van der Burg

'De Cobot als nieuwe collega in de praktijk'

Ruud van der Burg gaat in op de snelheid waarmee Collaborative Robots komen met de wet van More als 'onderlegger'. Waar staan we nu, wat komt er op ons af, hoe maak je eenvoudig een start én welke invloed heeft de robot op de bedrijfsvoering (integratie van robotwerk en mensenwerk)? Ruud van der Burg zal demonstreren met Baxter hoe eenvoudig het werkt en geeft actuele praktijk-voorbeelden.

Ruud van der Burg heeft een passie voor Nieuw Organiseren en de rol van technologie in hedendaagse organisaties. Deed ooit Vliegtuigbouwkunde en werkzame jaren later een MBA. Vele organisaties stond hij bij in innovatie- en organisatievraagstukken. Werkt daarnaast met 'The Art of Robotics' aan een andere blik op robotica.

 Programma

28 juni 2017, 16.00 uur

Robot-1 niuewsbrief.jpg 

Uitnodiging

 

 

Locatie: Ligne, Ligne 2 in Sittard

Je kunt parkeren aan de Linde in Sittard. Bij het naar buiten gaan van de parkeergarage ben je meteen bij Ligne. Je kunt onbeperkt uitrijden op 28 juni.

locatie-nieuws.jpg 

Programma:

​15.30 uurHuishoudelijke vergadering​
facultatief (alleen voor LWV-leden)
​16.00 uur​Ontvangst
​16.30 uur​Opening Jan Zuidam
​16.45 uur​Keynote spreker
Maarten Steinbuch
​17.30 uur​Breakout sessies
​18.30 uur​Samenvatting met een humoristisch tintje
​19.15 uur​Food market en live-cooking
​22.30 uurEinde bijeenkomst​

 

Breakout sessie 1: Mark Menting

 

 

Breakout sessie 2: Michiel de Looze

 

 

Breakout sessie 3: Ruud van der Burg

 

 Contactpersoon

baxter-1.jpgSonja Demandt
Aagje Wevers
Sandra Litjens

0475-352600

Aanmelden en vragen:
bijeenkomsten@lwv.nl