Het Julianakanaal is sinds 12 augustus 2024 volledig afgesloten vanwege noodzakelijke renovatiewerkzaamheden. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en zullen naar verwachting ruim acht maanden in beslag nemen. Aangezien de exacte omvang van de werkzaamheden pas duidelijk wordt zodra het kanaal volledig drooggelegd is, kan de planning nog wijzigen.

Na intensieve lobby zijn twee extra aannemers aangesloten. En zijn de werkzaamheden aan Sluis Borgharen en verder langs de zuidelijke route, naar voren gehaald. Hiermee worden onnodige vertragingen voorkomen. Ook zal de renovatie van de Kreekraksluis naar verwachting op 1 oktober 2024 afgerond zijn, waarna twee kolken weer in gebruik genomen kunnen worden.

Voor getroffen partijen is een nadeelcompensatieregeling ingesteld. In dit uitzonderlijke geval is de gebruikelijke drempelwaarde van 8% eigen risico verlaagd naar 2%. Een schadecommissie, onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris en voormalig vervangend minister Raymond Knops, is inmiddels opgericht om de compensatieclaims te beoordelen.