Regeldruk, hoge loonkosten en personeelstekorten, het zijn knelpunten die de groei in de regio blijven belemmeren. De jaarlijkse Prinsjesdag Peiling van VNO-NCW/LWV toont opnieuw een verontrustend beeld. Ron Coenen, voorzitter van de LWV, reflecteert op de uitdagingen en vertelt hoe de LWV zich inzet om de belangen van deze Limburgse ondernemers te verdedigen.

tekst: Yara Purnot

“Limburgse ondernemers zitten niet stil,” aldus Coenen. “Ze willen vooruit, maar lopen steeds tegen muren van regels aan. Er is dringend behoefte aan minder regeldruk en meer duidelijkheid vanuit de overheid.”

Regeldruk, hoge loonkosten en personeelstekorten: de grootste knelpunten
Volgens de Prinsjesdag Peiling is regeldruk voor 55% van de Limburgse ondernemers het grootste obstakel. Coenen legt uit: “Ondernemers worden overspoeld met regels. De ene regel is nog niet uitvoerbaar, of de volgende staat alweer voor de deur. Dat zorgt voor frustratie en een gevoel dat de finishlijn telkens wordt verlegd. Hierdoor kunnen bedrijven zich minder focussen op waar ze goed in zijn: ondernemen.”

Ook de hoge loonkosten vormen voor 40% van de ondernemers een serieuze uitdaging. “Lonen stijgen, wat op het eerste gezicht positief lijkt, maar de looninflatie drijft de kosten fors op,” zegt Coenen. “Daardoor moeten bedrijven steeds meer betalen, zonder dat de productiviteit toeneemt. Dit zet flinke druk op de marges en schaadt de concurrentiepositie.”

Het personeelstekort is een ander groot knelpunt, zoals 36% van de ondernemers aangeeft. “De gemiddelde leeftijd van werknemers in Limburg is inmiddels 55 plus,” vertelt Coenen. Daarnaast kiest de jongere generatie steeds vaker voor parttime werk. Dit creëert een dubbele uitdaging: niet genoeg mensen om het werk te doen, en als je wél personeel vindt, is het moeilijk om de juiste vaardigheden en ervaring binnen te halen.”

Vergunningverlening en verduurzaming blijven struikelblokken
Coenen noemt ook vergunningverlening een constante frustratie voor veel ondernemers. “Zeker in sectoren zoals de zand- en grindwinning lopen bedrijven tegen enorme vertragingen aan. Deze langdurige processen kosten zowel bedrijven als de overheid veel tijd en geld, en dat is simpelweg niet houdbaar.”

Opvallend genoeg staat verduurzaming niet bovenaan de lijst van zorgen, ondanks de groeiende energie-uitdagingen. “Het percentage dat verduurzaming als knelpunt ziet, is relatief laag (25%). Wellicht zijn bedrijven inmiddels gewend geraakt aan de eisen en maatregelen, maar de werkelijkheid is dat de stijgende kosten en complexiteit rond verduurzaming nog steeds veel ondernemers parten speelt,” aldus Coenen.

Boodschap aan het kabinet: minder regels, meer duidelijkheid
Ondernemers zijn duidelijk in hun boodschap richting het kabinet: “De behoefte aan stabiel beleid is groot. Ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn. Neem de onzekerheid rondom de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen; dit heeft de hele markt op z’n kop gezet. We pleiten daarom voor minder regeldruk, een gelijkere verdeling van belastinglasten en een consistent langetermijnbeleid,” aldus Coenen.

De LWV, als onderdeel van VNO-NCW, blijft zich inzetten om deze belangen te behartigen. “Onze lobby speelt zich vaak achter de schermen af, maar de impact is groot. We hebben al veel bereikt en blijven ons hard maken voor een gelijk speelveld, zodat Limburgse ondernemers kunnen concurreren met bedrijven net over de grens in Duitsland en België, waar de regels vaak anders zijn.”

Overheid moet mogelijk maken, niet bepalen
Coenen benadrukt dat de overheid te veel wil sturen, terwijl ondernemers juist ruimte nodig hebben. “De overheid zou moeten faciliteren in plaats van alles te willen bepalen,” stelt hij. “De uitdagingen zijn zo groot dat geen enkele partij het alleen kan oplossen. We moeten elkaar bij de hand nemen: overheid, ondernemers en andere stakeholders.”

Daarnaast is het volgens Coenen essentieel dat de overheid durft te kiezen. “Er heerst vaak terughoudendheid bij het nemen van beslissingen, uit angst om bepaalde groepen teleur te stellen. Maar zonder duidelijke keuzes blijven we vastzitten. Ondernemers hebben voorspelbare richtlijnen nodig om door te kunnen groeien.”

Samen impact maken voor Limburg
De LWV vertegenwoordigt meer dan de helft van de Limburgse arbeidsmarkt, en is daarmee een belangrijke gesprekspartner voor de overheid. Coenen legt uit: “Onze ambitie is om als LWV meer impact te maken, niet alleen via onze lobby, maar ook door samen met de provincie en andere partijen een strategische agenda op te stellen. We willen dat Limburg met één stem spreekt.”