Collectief verduurzamen: Hoe PVB Limburg bedrijventerreinen in beweging brengt
Verduurzaming is al jaren een belangrijk thema. Toch blijven bedrijventerreinen daarin achter. Niet omdat ondernemers niet willen, maar omdat het organiseren en realiseren van verduurzaming op bedrijventerreinen een complexe uitdaging is. Netcongestie, energievoorziening, vergroening en klimaatadaptatie vragen om gezamenlijke oplossingen. Daarom is het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) Limburg opgezet: een initiatief dat collectieve verduurzamingsprojecten stimuleert en ondersteunt. Het programma loopt tot 1 mei 2027.
Tekst: Yara Purnot
Vlnr: Lidy Rutten, Stephanie Voncken en Sjoerd Mooren
Met de provinciale subsidie ‘SPUK verduurzaming bedrijfsmatig vastgoed’ zet PVB Limburg zich in om bedrijventerreinen toekomstbestendiger te maken. De focus ligt op samenwerking: niet ieder bedrijf hoeft zelf het wiel uit te vinden. Door krachten te bundelen kunnen ondernemers efficiënter gebruikmaken van energie, water en andere duurzame middelen. Het consortium LIOF-LWV-OML en Provincie Limburg werken vol overtuiging aan oplossingen om verduurzaming op bedrijventerreinen te versnellen.
Een provinciebrede aanpak
De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) speelt een cruciale rol in het opbouwen van samenwerkingen tussen ondernemers, gemeenten en andere stakeholders. Met als doel dat bedrijven niet alleen hun eigen verduurzaming oppakken, maar ook kunnen profiteren van gedeelde oplossingen zoals energyhubs en klimaatadaptieve projecten.
Volgens Sjoerd Mooren, Hoofd Parkmanagement en Projecten bij LWV, is het essentieel dat ondernemers worden ondersteund in de organisatiegraad: “Het doorvoeren van structurele duurzame veranderingen vanuit de vrijwillige besturen van ondernemersverenigingen is lastig, vooral gezien de enorme opgaven die er liggen. Door onze intensieve samenwerking met Provincie Limburg, LIOF en OML kunnen we bedrijventerreinen helpen zichzelf beter te organiseren en concrete stappen te zetten.”
Aanjagers van verduurzaming
Lidy Rutten en Stephanie Voncken zijn de aanjagers namens LWV in Limburg. Zij werken actief met ondernemers om duurzame initiatieven van de grond te krijgen. Dit doen ze door private en publieke partijen bijeen te brengen en het gesprek te starten. “Onze taak is het verbinden van bedrijven met elkaar en met gemeenten, zodat ze kunnen werken aan verduurzaming”, zegt Stephanie. “Vertrouwen is de sleutel. Als ondernemers het gevoel hebben dat ze gehoord worden en dat er samen iets bereikt kan worden, zijn ze veel eerder geneigd om mee te doen.”
Welke uitdagingen komen ondernemers tegen?
De grootste belemmering is netcongestie. Het stroomnet zit vol, waardoor uitbreidingen en duurzame investeringen, zoals zonnepanelen en elektrische wagenparken, vaak niet mogelijk zijn. Door samen te werken met andere bedrijven en netbeheerders kunnen oplossingen worden gezocht, zoals energie-uitwisseling via energyhubs.
Daarnaast heerst er onduidelijkheid over subsidies en financieringsmogelijkheden. Lidy benadrukt dat veel ondernemers zoekende zijn: “Wij bieden de informatie en brengen ze in contact met de juiste partijen. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan ze vooraf denken.”
Wat is al bereikt?
PVB Limburg heeft inmiddels een stevige basis gelegd in de provincie. Tot nu toe zijn 31 Limburgse gemeenten betrokken en per gemeente zijn bedrijventerreinen geselecteerd waarop actief wordt ingezet.
De eerste stappen zijn gezet: van het opstellen van een plan van aanpak en het uitvoeren van nulmetingen tot de daadwerkelijke implementatie van verduurzamingsmaatregelen. In sommige gemeenten zijn er al projecten gestart, zoals het opzetten van energyhubs en collectieve verduurzamingsinitiatieven.
Toekomstbestendige bedrijventerreinen in Limburg
Een écht toekomstbestendig bedrijventerrein kenmerkt zich door samenwerking en flexibiliteit. Dit betekent niet alleen duurzame energie en vergroening, maar ook een sterke onderlinge organisatie en een goede relatie met gemeenten. “Wat we nu doen, is een zaadje planten”, zegt Stephanie. “Als ondernemers de voordelen van samenwerking zien en daar structureel in investeren, dan blijven die voordelen zich opstapelen.”
Wanneer is PVB Limburg een succes?
Het doel is voor 1 mei 2027 op 49 bedrijventerreinen de organisatiegraad te verbeteren en op 10 bedrijventerreinen energyhubs of klimaatadaptieve projecten op te zetten. Maar voor LWV betekent succes meer dan cijfers: “We willen een blijvende verandering realiseren in hoe bedrijventerreinen omgaan met verduurzaming”, zegt Sjoerd. “Als we over twee jaar zien dat ondernemers makkelijker samenwerken en proactief bezig zijn met duurzaamheid, dan weten we dat we impact hebben gemaakt.”
Ondernemers: sluit je aan!
Het succes van PVB Limburg valt of staat met de betrokkenheid van ondernemers. Of je nu al bezig bent met verduurzamen of niet weet waar je moet beginnen: PVB Limburg biedt ondersteuning en expertise. “We nodigen bedrijven uit om contact op te nemen en samen te kijken naar de mogelijkheden. Verduurzaming is niet alleen noodzakelijk, het biedt ook enorme kansen”, aldus Lidy.
Wil je meer weten over PVB Limburg of ontdekken wat dit initiatief voor jouw bedrijventerrein kan betekenen? Kijk op de website van PVB Limburg en neem contact op met een van de aanjagers via LWV. Samen maken we de Limburgse bedrijventerreinen klaar voor de toekomst!