Bij LimburgHR creëren werkgevers oplossingen voor hun vragen 

“Hierdoor steekt onze regio energie in de juiste thema’s”

Een belangrijk uitgangspunt bij de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur is dat de dienstverlening beter aansluit op de specifieke behoeften van de 35 arbeidsmarktregio’s. Maar hoe geef je die vraaggerichte focus vorm? In Limburg is daarvoor LimburgHR opgezet: een samenwerkingsverband waarin werkgevers zelf de thema’s bepalen en hun krachten bundelen. Waar nodig worden zij ondersteund door publieke partners of andere private experts.

Veel werkgevers worstelen met vergelijkbare uitdagingen. Door hen in kleine werkgroepen samen te brengen, bundelen ze hun krachten rond thema’s die voor hén belangrijk zijn. Dat is het basisprincipe van LimburgHR – een ‘community van Limburgse werkgevers’. Het netwerk ontstond al voordat deelnemers zich daarvan bewust waren. Kickstarter was het massaontslag bij VDL Nedcar in 2023 en 2024. Bijna 4.000 werknemers verloren hun baan. De leidende werkgeversvraag was: Hoe kan ik in contact komen met deze mensen?

Een netwerk van zo’n 200 bedrijven ging gezamenlijk aan de slag en kreeg ondersteuning bij deze operatie, onder meer via begeleiding, workshops en een gedeeld platform om in contact te komen met de medewerkers. “Hiermee werd de basis gelegd voor wat we nu doen. Dit was onze eerste werkgroep,” zegt Jörg Bauer, regisseur binnen het landelijke programma NLwerktaanwerk van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk (geïnitieerd door VNO-NCW en MKB-Nederland).

“Ondernemers zijn soms nog niet zo gewend om zelf een hulpvraag te stellen” – Cecile van Eekelen

White label
Toen het project medio 2024 werd afgerond, smaakte dat naar meer. Veel werkgevers wilden doorgaan met de uitwisseling over andere hr-uitdagingen. Dankzij bijdragen van onder meer de provincie, Europese subsidies en cofinanciering vanuit de Limburgse regio’s kreeg de ontstane werkgeverscommunity een vervolg.

Maar van wie is het netwerk eigenlijk? “Van ons allemaal,” zegt Cecile van Eekelen, projectmanager bij de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). “Een gezamenlijk platform als ‘white label’ was wel even wennen. Want wie bepaalt de agenda? Dat doen de werkgevers zelf, zodra zij een vraag stellen.”

Bauer: “Als we een vraag van een werkgever ontvangen, gaan we op zoek naar bedrijven die hier ook iets mee hebben. Zo ontstaat een werkgroep waarvan de bedrijven zelf eigenaar zijn. De inbrenger van de vraag is in de lead. Deelnemers komen meestal uit de directie of hr. In korte sprints van vier tot vijf bijeenkomsten zoeken zij samen naar praktische oplossingen, met ondersteuning van LimburgHR. Waar nodig kunnen ook externe experts of publieke partners – zoals UWV, gemeenten of onderwijspartijen – worden betrokken.” Elke werkgever is welkom om een vraag in te brengen. Voor werkgeversorganisaties levert het ook goede input op om aan tafel te brengen bij de Regionale Beraden in Limburg.

Werkgroepen en thema’s
Inmiddels zijn er acht werkgroepen actief rond klassieke hr-thema’s zoals recruitment, verzuim en vitaliteit, maar ook over onderwerpen als AI of het omgaan met alcohol- en drugsgebruik onder werknemers. Van de 200 betrokken bedrijven zijn er zo’n 50 actief in een werkgroep. Bauer: “Dit kunnen we nu verder uitbouwen, met meer bedrijven en nieuwe werkgroepen.”

Ook zonder ‘burning platform’ zoals de ontslagen bij VDL Nedcar zijn er genoeg actuele vraagstukken voor het netwerk. “Misschien niet zo grootschalig als die reorganisatie, maar de arbeidsmarkt kent talloze uitdagingen voor werkgevers,” zegt Bauer. “Naast algemene hr-thema’s spelen er ook regionale kwesties. In onze grensregio is werving in België en Duitsland bijvoorbeeld een onderwerp. Daar is onlangs een vraag over gesteld. Voor zulke situaties moet je personeel anders werven, onboarden en begeleiden. Dat zou zomaar kunnen uitgroeien tot een nieuwe werkgroep.”

Volgens Van Eekelen is de nieuwe community op deze manier van grote waarde voor werkgevers. “Op hr-gebied lopen zij tegen allerlei vraagstukken aan, terwijl ze al druk genoeg zijn met hun reguliere business. Nu hoeven ze niet langer ieder voor zich het wiel uit te vinden. We merken wel dat ondernemers nog niet altijd gewend zijn om zelf een hulpvraag te stellen, maar dat kan groeien. Juist die vraag stellen, is essentieel binnen deze vraaggerichte aanpak.”

“Onze vraaggerichte aanpak is waardevol, omdat de regio daarmee inzet op de thema’s die écht relevant zijn.” – Jörg Bauer

Opbrengst
Uiteindelijk moet het netwerkplatform steeds meer op eigen kracht functioneren. Bauer: “Bedrijven creëren zo samen oplossingen die zowel de regionale economie als goed werkgeverschap versterken. Onze vraaggerichte aanpak is waardevol, omdat de regio daarmee inzet op de thema’s die écht relevant zijn. We beginnen niet bij een subsidiepot of landelijk opgelegd thema, maar bij de concrete vraag van werkgevers hier. Veel netwerken of bijeenkomsten zijn waardevol, maar bieden ondernemers niet direct een oplossing. Hier kunnen ze daar zélf aan werken, met ondersteuning en hulpmiddelen waar nodig.”

Meer weten?
Kijk op: LimburgHR.

Gerelateerde berichten