De verkiezingen liggen nog maar net achter ons. Verkiezingen waar de term ‘nieuw leiderschap’ zijn intrede deed als mogelijk onderscheidend vermogen op het moment dat de programma’s kennelijk niet meer onderscheidend genoeg zijn voor politieke partijen. Ik probeerde te ontrafelen wat dat nieuwe leiderschap dan moest inhouden. Ging het over dienend leiderschap? Of misschien over verbindend leiderschap? Of toch visionair leiderschap? Of?

De analisten waren het er over eens dat leiderschap, of het appèl daarop, had gewerkt. Voor de VVD omdat Rutte leiderschap toonde in de coronacrisis; voor D66 omdat Kaag kennelijk als nieuw leider ook voor nieuw leiderschap stond; en waar namens het CDA het Hoekstra niet lukte door interne strubbelingen.

Wat hebben we er inmiddels een zooi van gemaakt. Nieuw leiderschap is al verbleekt voordat de verkiezingskruitdampen opgetrokken zijn. Een zwaar beschadigde winnaar van de verkiezingen waar maximaal politieke schade wordt toegebracht door de kreet ‘functie elders’ terwijl duidelijk werd dat Rutte Omtzigt acceptabel vindt als minister. Het gaat dus niet over politieke inhoud maar het politieke circus er om heen. Enkele dagen later wordt er gewoon (conform hartstikke oud leiderschap) gebeld om een kamervoorzitter te promoten(!)

En Limburg doet driftig mee, voordat op inhoud het debat wordt gevoerd wordt een motie van wantrouwen al ingediend en (ook) de positie van onze gouverneur onmogelijk gemaakt.

Tja, moeten we het dan nog hebben over nieuw leiderschap? Hoe geloofwaardig is de politiek nog op deze manier? Ondernemers en iedereen zijn gebaat bij transparant, integer, verbindend, authentiek en geloofwaardig leiderschap. Bij leiders die oog hebben voor een zorgvuldige afweging van belangen. Die oog hebben voor behoeften van volk en vaderland. Die dossiers als stikstof, energietransitie, arbeidsmarkt en scholing en klimaat vlot trekken. Die verbinden en koersvast kunnen navigeren in moeilijke tijden…….hoezo nieuw leiderschap? Dat is tijdloos….

 

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging