Dat de belangrijkste asset in je onderneming de medewerkers zijn wordt niet betwist. In deze coronatijd wordt weer eens benadrukt wat het belang van gezondheid is en is ook preventie mbt gezondheid ‘hotter’ dan ooit. Ook leert corona ons dat, met name vanwege thuiswerk, de grens tussen privé en werk vervaagt.

Ik heb daar op zich geen problemen mee want in mijn ogen werk je niet bij een onderneming maar ben je dat (‘ich bin ein LWV-er’). Dat brengt wel ook een verantwoordelijkheid van de werkgever met zich mee die verder reikt dan de werkplek zelf. Het inrichten van de werkplek thuis is al gemeengoed geworden. Zorg voor veiligheid en gezondheid op de werkplek zelf ook. Ik kom nog uit de tijd van de niet-rokers coupe en dan snap je dat de tijden definitief veranderd zijn. Natuurlijk is de werknemer zelf verantwoordelijk voor gezond leven, eten bewegen, ontspanning et cetera. Echter de werkgever dient hier een hele goede rol in pakken. Vitaal is inmiddels van ons allemaal. De zogenaamde BRAVO normen (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) worden aangevuld met begeleiding op het mentale vlak zoals ‘fit to the job’ blijven, hulp bij financiële problemen etc. etc.

Goed voorbeeldgedrag van de leidinggevende kan daarbij een geweldige impuls bieden. Als leidinggevende zit je nu eenmaal in een glazen huis of je het leuk vindt of niet (‘hij/zij doet ‘t zelf ook niet’ is een veelgehoord excuus om iets vooral niet te hoeven doen). Maak inzichtelijk dat je om het wel en wee van je medewerker geeft, het kan ook een prima teamspirit element zijn. Er ontstaan al fietsclubjes, rengroepen etc. etc. Doe het vanuit overtuiging, start met een scan, breng in kaart waar je staat en bepaal je ambitie. Het is nog leuk ook.

Want zeg nou zelf, Vitaal is heel normaal toch?

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging