Wie kent ze niet; de musketiers met hun befaamde kreet ‘1 voor allen, allen voor 1’. Een wijze les voor ons. Zeker nu we zoveel inspanningen verrichten om het coronavirus de kop in te drukken.

De samenhang in de aanpak wordt node gemist. Maar er is hoop. Recent komen signalen die hoopgevend zijn: komt er mogelijk toch op redelijk korte termijn een vaccin op de markt? Kunnen we sneller en meer testen? Wordt wellicht zelfs beleid ook in het grensgebied afgestemd? Kan er mogelijk toch duidelijk gecommuniceerd worden over wat wel en niet mag? En dan zonder onbegrijpelijke uitzonderingen? Hebben we draagvlak? Kan aan het volk ook goed onderbouwd uitgelegd worden waarom we een en ander doen? Met andere woorden: hebben we draagvlak voor wat we doen?

Ja, als we dat nou eens zouden bewerkstelligen en de samenhang der dingen goed weten te duiden dan maken we stappen. Dan gaat het niet over volksgezondheid versus economie maar over en/en want die samenhang is er gewoon altijd. Dan gaat het niet over ouderen versus studenten maar over de hele maatschappij als één. De samenhang moet er zijn én een massieve aanpak. De snelteststraten die nu ingericht worden zijn daarbij een enorme stimulans. Maar geef dan ook gevolg aan de uitslag van de test. Als je negatief getest wordt en je dan alsnog 10 dagen in thuisquarantaine moet gaan omdat je in óranje gebied bent geweest is dan gewoon onzin en ontneemt de animo om je überhaupt te laten testen behalve dat het handig is voor je huisgenoten. Ook hier moeten beleid en uitvoering in elkaar haken. ‘wir schaffen das’ waren gevleugelde woorden van Angela Merkel in de vluchtelingenopvang uitdaging. Dit kunnen we nu ook. Maar dan wel in samenhang én met zijn allen voor 1 en 1 voor allen!

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging