Het was lang rustig maar nu word je overladen met flyers, brochures, advertenties et cetera met betrekking de gemeenteraadsverkiezingen.

Toch lees je dat de animo laag is. De krant kopt met een onderzoek dat 30 procent helemaal geen vertrouwen in lokale bestuurders heeft. Lekker makkelijk door er nog wat kretologie achteraan te gooien als ’4 jaar lang hebben we niets gehoord en nu zijn ze er weer’. Zo plaatsen we het lekker makkelijk buiten onszelf en gaan we openlijk roepen dat we waarschijnlijk niet eens stemmen gaan.

Dan zijn het echt VERkiezingen in plaats van dichtbij. Het gaat nog wel over je eigen streek, stad en dorp. Dan ga je je toch zeker wel even interesseren? We zien wat er gebeurt in landen waar ze geen vrije verkiezingen kennen. We mogen ons kiesrecht nooit laten verworden tot een optie waar we eigenlijk niet zoveel zin in hebben. Als je geen vertrouwen in de bestuurders hebt, ga je dan zelf kandideren. Als je dat wel erg veel werk vindt (want dat is het), ga dan in ieder geval stemmen.

Deze wereld kan kiesrecht en meedenken over je omgeving goed gebruiken. En dichterbij dan deze gemeenteraadsverkiezingen gaan ze niet komen. Veel kiesplezier gewenst.

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging