De verwachting is dat we er bijna zijn. Dat de veelkoppige draak die corona heet zijn verderfelijke invloed verliest. Dat we van het ‘slot’ af kunnen. Laten we ook niet vergeten dat veel bedrijven hebben kunnen doorwerken. En laten we ook zeker niet vergeten welke flexibiliteit en creativiteit ondernemers getoond hebben om te overleven in coronatijd. We hebben voor ondernemers behoorlijke steunpakketten weten te regelen, maar het blijft nog steeds maar een doekje voor het bloeden. Veel ondernemers betalen de prijs voor de zorg en gezondheid in Nederland. Ook ondernemers die hebben laten zien zelf prima maatregelen te kunnen nemen.

Het blijft een hard gelag dat je al je spaarcenten en investeringsvermogen in rook ziet opgaan voor iets waar je zelf geen invloed op hebt en waar je ook geen debet aan bent. Er moet, ervan uitgaande dat alle beperkende maatregelen binnenkort van de baan zijn, aandacht zijn voor structureel beleid in deze. Voor een visie hoe om te gaan met dit soort buitensporigheden zonder de economische motor stil te leggen. Kortom, ook met een langetermijnvisie voor ‘nooit meer dicht’.

Er is nu meer dan ooit behoefte aan investerend vermogen. Om op te kunnen krabbelen en vol gas vooruit te gaan. Ook aan consumenten die de beurs weer trekken en gaan besteden in plaats van oppotten. Daarvoor hoeven we niet naar een overheid te kijken. Dat kunnen we zelf. Zorg dat ondernemers weer succesvol kunnen ondernemen. Dan gaat het met heel Nederland beter. Ook met de zorg en de gezondheid. Kom op, het ergste ligt achter ons. Wir schaffen das!