Ja, u leest het goed: Nederland is degradatiekandidaat nummer 1 met betrekking tot de vaccinatie voor het coronavirus. Van alle 27 landen zijn wij de laatste c.q. de langzaamste. Na wat gestuntel en gestotter in de uitspraak: ‘wij doen het zorgvuldig’, moest het kabinet toch toegeven dat dit niet betekende dat andere landen (lees: snellere landen) toch niet onzorgvuldig handelden.

Daarmee verloor het kabinet een stuk geloof. Geloof wat ook ontbrak om, ondanks de toeslagaffaire, toch in eerste instantie door te gaan met het huidige kabinet na het offeren van één of meerdere ministers. Uiteindelijk is het kabinet alsnog gevallen; de overtuiging ontbrak.

Iedereen maakt zich klaar voor een nieuwe verkiezingsstrijd. Toch is die overtuiging nu echt nodig. De overtuiging voor goede steunmaatregelen voor de hard getroffen branches. De overtuiging die nodig is om ons allen te laten vaccineren en de economie weer open te gooien. Ik las deze week een verhaal van een ondernemer die ten einde raad 100 euro beloning gaf aan medewerkers die zich lieten vaccineren. In mijn ogen een totaal fout signaal. Vaccineren doe je voor jezelf en de ander in de maatschappij. Niet voor een (geldelijke) beloning. Sterker nog, die beloning wekt de indruk dat het een opoffering is in plaats van een weloverwogen overtuigde stap.

Kunnen we nu alsjeblieft met overtuiging de coronamaatregelen respecteren? Met overtuiging aan de slag met vaccineren? Met overtuiging regeren en de ondernemers te hulp schieten die door overheidsmaatregelen worden getroffen?

Kom op Nederland, we houden niet van degradatievoetbal ehh…. degradatiebeleid!

 

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging