Vorige week woonde ik weer eens een concert bij. Een Corsicaanse groep genaamd I Muvrini trad op in Parkstad Limburg Theaters. Het was geweldig.

De band zingt over hedendaagse uitdagingen zoals armoede, vluchtelingen maar ook duurzaamheid, het wel en wee van onze aarde. De liefde waarmee ze deze thema’s bezingen kruipt gewoonweg onder je huid. Het neemt je mee. Als je nog twijfelt of je vluchtelingen moet opvangen, luister dan eens naar de woorden (vrij vertaald): ‘geen moeder zet haar kinderen op een gammele boot of vlot op de wilde zee, tenzij het op het land, thuis, nog gevaarlijker is’.

Ook bezingen ze het jaar 2043, waarin ze een beeld schetsen van een hoog opgelopen temperatuur en Moeder Aarde die volledig uitgeput is geraakt. Want: ‘dwazen hebben de bomen verbrand die ons lucht geven’. In augustus waarschuwde het laatste rapport van IPPC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, voor de desastreuze klimaatgevolgen en nu bereikt ons het bericht dat de drie overgebleven gletsjers in Afrika er over 20 jaar niet meer zullen zijn.

Laten we met z’n allen gedreven aan een mooiere wereld werken en onze verantwoordelijkheid nemen. De zoektocht naar schonere technologie extra impulsen geven. Nieuwe investeringen in deze richting stimuleren in plaats van achterblijvers straffen. Het begint met bewustwording van de grote groep, waarbij de early adapters richting geven. We hebben kansen genoeg hier in Limburg, met geweldige ambities. Laten we die uitspreken en invullen. Overheid, bedrijfsleven, burgers, allemaal. Voor ons en met name voor onze kinderen. Het is laat, maar nog niet té laat!

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging