Hoera, goed nieuws de grens met België blijft open als er een 2e Coronagolf komt. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen beide landen om te voorkomen dat we weer tal van problemen krijgen in de toekomst. Hoe is het toch mogelijk dat wij hier op deze Europese postzegel het niet voor elkaar krijgen om zaken met elkaar op euregionaal niveau op te pakken. Waarom wel mondkapjes in Duitsland en in Nederland niet of terras in Maastricht open maar Hasselt niet of andersom of wel je opa over de grens kunnen bezoeken en andersom weer niet?

Diverse deskundigenrapporten geven aan dat onze economie in het Euregiogebied hier met maar liefst 6% of wellicht meer zou kunnen stijgen als de grenzen er niet waren maar zelfs simpele dingen krijgen we qua harmonisatie niet voor elkaar. We hebben fiscale regels voor Belgen die in Nederland werken of andere problematieken m.b.t. werken in het buurland. Zo mag een Belg die  in Nederland werkt niet meer dan 25% van zijn werktijd in België werken (voor het Nederlandse bedrijf). Door de Coronamaatregelen kwamen tal van medewerkers daardoor mogelijk al snel in de problemen want als je als Belgische inwoner in Nederland werkt en vervolgens thuis werkt (n.a.v. oproep kabinet) ga je al snel over de 25% heen. Diverse landen , waaronder Nederland hebben al aangegeven dat vanwege Corona deze regel niet toegepast wordt. Maar wat als de Coronamaatregelen per 1 oktober eindigen en op basis van nieuw gebruik (thuiswerken daar waar het kan) de 25% wel wordt overschreden? Hierop krijgen we op dit moment geen antwoord.

We zijn in staat snel maatregelen te nemen als t moet in de zin van verbieden. Zijn we ook zo snel met het toestaan van zaken? Ondernemers vragen duidelijkheid. Uitstel van belasting was snel geregeld maar duidelijkheid over de terugbetalingstermijn blijft uit? Ook hier vragen ondernemers duidelijkheid. Laten we duidelijke grenzen kiezen!

 

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging