Een klimaat neutrale toekomst en een groenere wereld is iets waar we samen hard naar op weg zijn. Een groot deel van de ondernemers is al begonnen met energiebesparing en het verduurzamen van hun onderneming. Samen werken we toe naar een CO2 neutraal Nederland. Buiten dat energiebesparing en verduurzaming bijdraagt aan een beter milieu, zorgt het ook voor kostenbesparing. Minder verbruik betekent lagere kosten. Een win-win situatie. Voor jou als ondernemer, maar ook voor de toekomst van de aarde.  

Meldplicht – Laten zien waar je staat
In 2019 introduceerde de overheid de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven die meer dan 50.000kWh stroom of 25.000m3 gas (equivalent) per jaar verbruiken zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar en deze te rapporteren aan de overheid. De informatieplicht geldt elke vier jaar en voor 1 december 2023 moet je hierover rapporteren bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Rapporteren doe je aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML). Deze zijn voor elke onderneming van toepassing en bestaat uit 150 erkende maatregelen. De maatregelen zijn opgedeeld in drie groepen: Gebouwgebonden maatregelen, Faciliteiten en Procesgebonden maatregelen.

DEB is er voor jou
Duurzaam. Energie. Besparen. Dat is waar DEB voor staat. DEB.nl is het online platform waar je als ondernemer alles te weten komt over energiebesparing. Met DEB blijf je op de hoogte van actuele informatie, het laatste nieuws omtrent wet- en regelgeving, en zie je hoe ondernemers samen met DEB energiebesparing, kostenbesparing en verduurzaming realiseerden. DEB is gratis toegankelijk voor alle ondernemers. Neem dus snel een kijkje en zie hoe jij energie kunt besparen en kunt bijdragen aan een groenere toekomst.

Ledenvoordelen
LWV is partner van DEB, een initiatief van MKB-Nederland en financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Via LWV’s eigen startpagina in het programma krijg je direct toegang tot sectorspecifieke besparingsmaatregelen, ervaringsverhalen van collega-ondernemers en relevante voordelen voor leden van LWV.