De laatste tijd spreek ik regelmatig met én over de politiek. Iets wat richting de Provinciale Statenverkiezingen steeds actueler is. Wat opvalt is dat iedereen het weliswaar eens is over de problemen, maar er geen langetermijnvisie is. Maar als we het hier dan zo roerend over eens zijn, waarom komen we dan niet verder?

Verbinders voor vertrouwen 
De band tussen de politiek en ondernemers is brozer dan ooit. Ze hebben -zo lijkt het- het vertrouwen in elkaar verloren. En dat terwijl het Nederlandse bedrijfsleven de motor van de economie is. Daardoor kunnen onze kinderen naar school, lopen er agenten op straat en werken er verplegers in het ziekenhuis. En soms doen ondernemers nog meer. Zo gaf de Cicero Zorggroep in Limburg z’n medewerkers allemaal een energiebonus van 250 euro om de hoge prijzen te compenseren.

Bezig met herverkiezing
Maar om dat allemaal te blijven doen, is er wel echt behoefte aan een langetermijnvisie. Te vaak gaan we van crisis naar crisis en verandert het beleid steeds. Overheidsbestuurders laten zich te veel leiden door verkiezingsdrang. Het eerste jaar na de verkiezingen gebeurt er dan weinig, de twee jaren erna wordt er gewerkt en in het laatste jaar zijn mensen alweer bezig met hun herverkiezing. De polarisatie is hier ook debet aan. We zijn óf enorm voor óf enorm tegen iets. Met als gevolg dat we niet meer bij elkaar uitkomen. Bovendien durft de politiek geen keuzes meer te maken als die voor één van beide kampen negatief uitpakt.

Samen verantwoordelijkheid nemen
Daarom een dringende oproep voor de Provinciale Statenverkiezingen: zoek naast visionairs ook naar verbinders. Laten we inzetten op een snelle formatie en een krachtig provinciaal bestuur. Eentje waarin we samen verantwoordelijkheid nemen en de  krachten bundelen. Want alleen een verbindende visie kan ons écht vooruit helpen. En ja, soms pakt dat voor een (klein) deel van de samenleving minder goed uit. Maar als we daar dan gelijk eerlijk over zijn, komen we daar samen ook wel weer uit.

Ron Coenen
Voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging