Dit was zo’n fantastisch affiche bij mijn favoriete kroeg tijdens mijn studententijd. Gratis bier, wie wil dat nou niet? En als je dan de volgende dag weer ging hing datzelfde affiche er. En, ja daar zag je de humor wel van in!

Toen ik las dat de vakbonden willen insteken op een 32-urige werkweek met behoud van fulltime salaris bekroop mij datzelfde gevoel. Wie wil dat nou niet? Ja dat klinkt echt als gratis bier toch? We gaan dan helemaal voorbij aan het feit dat Nederland al kampioen deeltijdwerken is en dat de arbeidskrachten gewoonweg niet aan te slepen zijn. Het arbeidskrachtentekort is zelfs alweer groter dan voor de Coronapandemie. En jawel, we hebben meer vacatures dan werklozen. De nood is hoog. We hebben tekort aan arbeidskrachten met name vaklui, ict-ers en noem maar op. Tel daar nog de vergrijzing bij en het wordt nog erger. Ook de grondstoffen aanvoer blijft achter en tel daar nog eens de stijging van de containerprijzen uit Azië bij die tot duizelingwekkende hoogte stijgen.

Die cocktail kan leiden tot een behoorlijke terugslag in de economische bedrijvigheid en inflatie met alle gevolgen van dien. Natuurlijk moeten we inzetten op verhoging van de productiviteit maar dan niet met gelijktijdig afschalen van de werktijd. Of zoals laatst een ondernemer tegen me zei: ‘het is inderdaad bewezen dat je in 20 procent van je tijd 80 procent van je resultaat haalt; heel simpel dus: dan moet je die 20 procent zoeken en dat vijf keer doen en heb je 400 procent resultaat!’ een mooie uitdaging. Veel succes daarbij …en proost, morgen gratis bier.

Huub Narinx
Directeur Limburgse Werkgevers Vereniging